TARIKH       : 13 APRIL 2019   

 MASA         : 2.30 - 5.00 PETANG 

 LOKASI      : PI KG JABI 

 PESERTA   : 8 ORANG 

 

 

IMG 7406

 

 

TUJUAN

Melahirkan pelajar yang mahir dalam penggunaan Microsoft Word dan mahir dalam mengedit gambar serta video.

AKTIVITI

Petugas memberi tunjuk ajar cara kepada pelajar cara menggunakan Microsoft Word dan Excel dan cara memasukkan lampiran bergambar dalam dokumen tujuan rujukan dan gambaran penulisan. Pelajar yang terdiri daripada sekolah rendah dan pengunjung juga turut diajar cara membuat video dengan efektif dan berkesan menggunakan Movie Maker untuk menyiapkan tugasan sekolah mereka.

 

Gambar Disini


 

 

 

 

TARIKH       : 11 APRIL 2019   

 MASA         : 3.00 - 5.00 PETANG 

 LOKASI      : PI KG JABI 

 PESERTA   : 7 ORANG 

 

 

IMG 7396

 

 

TUJUAN

Menggalakkan pengunjung untuk memahami  dengan lebih lanjut dan klik dengan bijak apabila menggunakan internet supaya mereka terhindar daripada sebarang penipuan dan penyalahgunaan internet.

AKTIVITI

Petugas memberi taklimat kepada pengunjung cara-cara untuk menggunakan komputer dan internet dengan betul. Selain itu, pengunjung di ajar untuk mencari maklumat di dalam internet dengan menggunakan 'keyword' yang berkaitan dengan pencarian maklumat supaya maklumat yang ingindiperolehi mudah dicari.

 

Gambar Disini


 

TARIKH       : 28 FEBRUARI 2019   

 MASA         : 2.30 - 4.30 PETANG 

 LOKASI      : PI KG JABI 

 PESERTA   : 4 ORANG 

 

IMG 7239

 

TUJUAN

Menggalakan pelajar belajar menggunakan kaedah teknologi yang ada bagi memudahkan pemahaman pembelajaran.

 

AKTIVITI

Pelajar didedahkan dengan cara belajar yang sangat pantas dan mudah dipahami. Selain itu, pelajar juga berpeluang mencari tugasan melalui penggunaan Search Engine dan cara paling yang berkesan adalah pembelajaran melalui video iaitu Youtube. Mereka juga diajar cara membuat akaun Email bagi tujuan tugasan sekolah. Pelajar yang terlibat adalah dari sekolah rendah dan seramai 4 orang.

 

Gambar Disini


 

 

 

 

TARIKH       : 07 APRIL 2019   

 MASA         : 3.00 - 5.00 PETANG 

 LOKASI      : PI KG JABI 

 PESERTA   : 8 ORANG 

 

IMG 7374

 

TUJUAN

Memupuk pelajar untuk mempelajari kemahiran komputer serta mahir dalam pencarian maklumat di dalam internet. 

AKTIVITI

Petugas memberi bantuan kepada pelajar cara-cara penggunaan komputer dan internet dengan betul. Selain itu, pelajar diajar cara memasukkan aplikasi Google search engine dalam mencari maklumat untuk tugasan sekolah mereka. Para pelajar terdiri daripada pelajar Tingkatan 3 yang bakal menduduki peperiksaan PT3 pada tahun ini. 

 

Gambar Disini


 

 

 

TARIKH       : 14 & 16 FEBRUARI 2019   

 MASA         : 10.00 PAGI - 12.00 TENGAHARI 

 LOKASI      : PI KG JABI 

 PESERTA   : 2 ORANG 

 

IMG 7150

 

TUJUAN

Melahirkan usahawan baharu yang berpotensi mengendalikan perniagaan atas talian secara efektif dan berkesan melalui penggunaan aplikasi untuk tujuan pengiklanan tanpa kos yang mahal.

 

AKTIVITI

Peserta didedahkan cara penggunaan kecanggihan internet masa kini bagi yang bergelar usahawan dengan menggunakan kaedah Wassap Web untuk tujuan lampiran gambar - gambar produk yang lebih menarik. Selain tu, peserta juga diberi tunjuk ajar cara membuat FB Page Like bagi mengembangkan lagi kaedah promosi sesuatu produk perniagaan. Peserta juga turut membuat promosi produk mereka di Dashboard Komuniti melalui modul MY Shop bagi tujuan promosi. Mereka diberi tunjuk ajar untuk mengiklankan produk dari semua saluran yang ada.

 

Gambar Disini